۱۰ ماده خوراکی برای سلامت کبد
5 از 1 رای

 

کبد یک ارگان نیرومند است. این عضو وظایف گسترده‌ ای گرفته از تولید پروتئین ها، کلسترول و ماده صفرا گرفته تا ذخیره ویتامین ها، مواد معدنی و کربوهیدرات ها را بر عهده دارد. همچنین کبد سمومی مانند الکل، داروهای پزشکی و پسماندهای سوخت و ساز بدن را هم می شکند.

در این مقاله ۱۰ تا از بهترین مواد خوراکی برای حفظ سلامت کبد را آورده ایم.

1.قهوه

یکی از بهترین نوشیدنی ها برای بالا بردن سلامت کبد قهوه است. مطالعه های انجام شده نشان می دهند که نوشیدن قهوه، کبد شما را در برابر بیماری ها و حتی افرادی که قبلاً بیماری کبدی داشتند محافظت می کند. به عنوان مثال مطالعه های انجام شده به طور مکرر می‌ دهند که نوشیدن قهوه خطر سیروز کبدی یا آسیب های پایدار در افرادی که بیماری مزمن کبدی دارند را پایین می آورد. (123)

همچنین نوشیدن قهوه پیشرفت سرطان کبد را کاهش می دهد و اثرات مثبتی بر التهاب و بیماری های کبدی می گذارد. (123)

حتی نوشیدن قهوه باعث پایین آمدن خطر مرگ در افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی می شود. این نتایج در افرادی که روزانه سه فنجان قهوه نوشیده بودند بسیار فوق‌ العاده تر بود. (4)

به نظر می رسد که فواید نوشیدن قهوه به خاطر توانایی اش در پیشگیری شکل گرفتن چربی و کلاژن است. این دو ماده از نشانه های اصلی بیماری کبدی می باشند. (2)

همچنین قهوه باعث کاهش التهاب و افزایش سطح آنتی اکسیدان گلوتاتیون می‌ شود. آنتی اکسیدان ها به خنثی سازی اثرات آزاد رادیکال‌ های آزاد را خنثی می‌ کنند که در بدن تولید شده و می تواند باعث آسیب دیدن سلول ها شود. (2)

با وجودی که قهوه فواید زیادی سلامتی دارد اما کبد شما با خوردن نوشیدنی نفع بسیار زیادی می برد.

خلاصه: قهوه باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان ها در کبد شده و در عین حال التهاب را کاهش می دهد. همچنین قهوه به پایین آمدن خطر پیشرفت بیماری های کبدی، سرطان و کبد چرب هم کمک می کند.

2.چای

چای را یک نوشیدنی سالم برای سلامتی می دانند اما شواهد به دست آمده حاکی از آن است که برای کبد فواید زیادی به همراه دارد. یک مطالعه بسیار بزرگ انجام شده توسط محقیقن ژاپنی نشان داد که نوشیدن روزانه ۵ تا ۱۰ فنجان سبز باعث بهبود نشانه های سلامت کبد در خون می شود. (67)

یک مطالعه دیگر انجام شده بر روی بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی نشان داد که نوشیدن چای سبز مدت ۱۲ هفته باعث بهبود آنزیم های کبدی و همچنین کاهش اکسیداتیو استرس و ذخیره شدن چربی در کبد شد. (8)

علاوه بر این یک بررسی نشان داد افرادی که چای سبز می‌ نوشیدند خطر پیشرفت سرطان کبد در آنها کمتر بود. پایین ترین نرخ سرطان کبد میان افرادی بود که روزانه بیشتر چای سبز نوشیده بودند. (9)

در چندین مطالعه انجام شده بر روی موش ها محققین اعلام کردند که چای سبز برای کبد شما بسیار مفید است. (61011)

به عنوان مثال یک مطالعه انجام شده بر روی موش ها نشان داد که عصاره چای سیاه باعث از بین رفتن اثرات منفی رژیم های با چربی بالا بر کبد شده و همچنین باعث بهبود نشانه‌ های سلامت کبد در خون می‌شود. (12)

برخی افراد به خصوص آنهایی که مشکلات کبدی دارند باید قبل از مصرف مکمل چای سبز از موارد احتیاطی آن آگاهی پیدا کنند. زیرا که در برخی موارد گزارش شده با مصرف مکمل های حاوی عصاره چای سبز کبد افراد آسیب دیده است. (13)

خلاصه: چای سبز و سیاه باعث بهبود آنزیم ها و کاهش چربی در کبد می شوند. با این وجود قبل از مصرف مکمل عصاره چای سبز احتیاط کنید زیرا که ممکن است باعث آسیب شود.

3.گریپ فروت

گریپ فروت حاوی آنتی اکسیدان هایی می باشد که به طور طبیعی از کبد شما محافظت می کنند. تو آنتی اکسیدان اصلی موجود در گریپ فروت نارینجنین و نارینجین هستند. چندین مطالعه انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهد که این آنتی اکسیدان از کبد شما در برابر آسیب ها محافظت می کنند. (1415)

اثرات محافظتی گریپ فروت به دو روش کاهش التهاب و محافظت از سلول ها عمل می کند. مطالعه ها نشان می دهند که این آنتی ‌اکسیدان ‌ها به کاهش پیشرفت فیبروز هپاتیک کمک می کند. این یک وضعیت خطرناک است که باعث ساخته شدن بافت های پیوندی اضافی در کبد می شود. این وضعیت معمولاً در نتیجه التهاب مزمن به وجود می آید. (1415)

این مطلب را هم بخوانید  ۹ فایده علمی کفیر

همچنین مطالعه انجام شده روی موش هایی که رژیم با چربی بالا داشتند نشان داد نارینجنین باعث کاهش مقدار چربی کبد و افزایش آنزیم های ضروری برای چربی سوزی می شود و به پیشگیری از تجمع چربی اضافی در کبد هم کمک می کند. (14)

مطالعه دیگری هم نشان داد که نارینجین باعث بهبود توانایی در سوخت و ساز الکل و بی اثر کردن برخی اثرات منفی الکل می شود. (16)

لازم به ذکر است که این مطالعه های انجام شده بر روی گریپ فروت و آب میوه آن صورت گرفته و به طور مجزا باید بر روی ترکیبات آن انجام شود. علاوه بر این مطالعه های صورت گرفته بر روی موش ها و اثرات آنتی اکسیدانی گریپ فروت بوده اند.

اما با این حال شواهد نشان می دهند که گریپ فروت یک روش خوب برای سالم نگه داشتن کبد است.

خلاصه: آنتی اکسیدان های گریپ فروت به وسیله کاهش التهاب و افزایش مکانیسم های محافظت کننده از کبد شما مراقبت می کند. با این حال باید مطالعات بیشتری بر روی ترکیبات گریپ فروت انجام شود.

4.بلوبری و کرن بری

بلوبری و کرن بری حاوی آنتی اکسیدان های آنتوسیانین می‌ باشند که رنگ های متفاوتی به توت ها می دهد. همچنین آنتی اکسیدان گفته شده فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد. چندین مطالعه انجام شده بر روی حیوانات اعلام کرده اند که مصرف بلوبری و کرن بری به صورت کامل یا عصاره به حفظ سلامت کبد کمک می کند. (151718)

مصرف این توت ها به مدت سه تا چهار هفته شما در برابر آسیب ها محافظت می کند. علاوه بر این بلوبری به افزایش واکنش سلول های ایمنی و آنزیم ها کمک می کند. (15)

دیگر مطالعه صورت گرفت نشان داد که آنتی اکسیدان های موجود در توت ها باعث آهسته شدن پیشرفت فیبروز و آسیب های کبدی موش ها شد. (15)

علاوه بر این مطالعه های آزمایشگاهی انجام شده بر روی موش ها نشان می دهند بلوبری از رشد سلول‌ های سرطانی در کبد انسان ممانعت به عمل می آورد. با این وجود مطالعات بیشتری برای تایید این اثرات باید بر روی انسان ها صورت گیرد. (19)

با اضافه کردن توت ها به رژیم غذایی می توانید مطمئن شوید که آنتی اکسیدان مورد نیاز برای حفظ سلامت کبد را تامین کرده اید.

خلاصه: توت ‌ها آنتی اکسیدان بالایی دارند که از کبد شما در برابر آسیب ها مراقبت می کند. حتی این میوه ها باعث تقویت سیستم ایمنی و واکنش آنتی اکسیدانی می‌ شود. اما باید بیشتری برای تایید این گفته ها باید صورت بگیرد.

5.انگور

انگورها و به خصوص انگور قرمز و بنفش حاوی انواع ترکیبات گیاهی مفید هستند. یکی از مشهورترین ترکیبات گیاهی موجود در انگور رزوراترول می باشد که فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد.

بسیاری از مطالعه های انجام شده بر روی حیوانات نشان داده اند که انگور و آب انگور برای کبد مفید است. مطالعه های انجام شده نشان می دهند که این ماده فواید مختلفی برای سلامتی از جمله پایین آوردن التهاب، آسیب ها و افزایش سطح آنتی اکسیدانی به دنبال دارد. (152021)

یک مطالعه کوچک انجام شده بر روی افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی نشان داد که استفاده از عصاره دانه انگور به مدت سه ماه باعث بهبود عملکرد کبد می شود. (22)

از آنجایی که عصاره دانه انگور ژله با غلظت بالا می باشد اما شما همین اثرات را با خوردن انگور به صورت کامل هم به دست خواهید آورد. قبل از اینکه مصرف دانه انگور را توصیه کنیم باید تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

اما با این حال اطلاعات گسترده انجام شده بر روی انسان ها و حیوانات نشان می دهد که انگور یک میوه دوست دار کبد است.

خلاصه: مطالعه های انجام شده بر روی حیوانات انسان ها نشان می دهد که انگور و عصاره دانه انگور از کبد شما در برابر آسیب ‌ها محافظت کرده و باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان ها و مبارزه با التهاب می شود.

این مطلب را هم بخوانید  چرا جلبک های دریایی بسیار سالم و مغذی هستند

6.آب چغندر قند

آب چغندر قند منبعی از نیترات ها و آنتی اکسیدان هایی به نام بتالاین می باشد که برای سلامت قلب مفید بوده و باعث کاهش صدمات اکسیداتیو و التهاب می شود. (26)

معقول است که خوردن چغندر قند به تنهایی هم اثراتی مشابه با نوشیدن آب این گیاه را داشته باشد. با این وجود در اغلب مطالعه ها از آب چغندر قند استفاده شده بود. شما به راحتی قادر خواهید بود که از آب چغندر قند را خودتان تهیه کرده یا از فروشگاه ها بخرید.

چندین مطالعه انجام شده بر روی موش ها نشان می دهد که آب چغندر قند باعث کاهش صدمات اکسیداتیو و التهاب در کبد می شود و در طرف مقابل به طور طبیعی آنزیم های سم زدا در کبد را بالا می برد. (26272829)

در حالی که مطالعه های انجام شده بر روی حیوانات حاکی از نتایج امیدوار کننده است اما باید چنین مطالعاتی بر روی انسان ها نیز انجام شود.

دیگر فواید آب چغندر قند برای سلامتی در مطالعه های مشاهده ا‌ی به اثبات رسیده و در انسان ها هم انجام شده است. اما با این وجود برای فواید سلامتی آب چغندر قند بر کبد انسان ها تحقیقات بیشتری باید صورت پذیرد.

خلاصه: آب چغندر قند از کبد شما در برابر صدمات اکسیداتیو و التهاب محافظت کرده در عین حال باعث افزایش آنزیم های سم زدا می شود.

7.سبزیجات چلیپایی

سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی و کلم بروکسل به خاطر فیبر بالا و طعم متمایز شناخته شده هستند. همچنین این سبزیجات سرشار از گیاهی مفید می باشند. مطالعه های انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهند که کلم بروکلی و کلم بروکسل باعث افزایش آنزیم های سم زدا و محافظت از کبد در برابر صدمات می شود. (3031 32)

یک مطالعه انجام شده بر روی سلول های کبد انسان ها نشان داد که با خوردن کلم بروکسل پخته شده این اثرات به مقدار بیشتری باقی می ماند. (3032)

اخیرا یک مطالعه انجام شده بر روی آقایان مبتلا به کبد چرب نشان داد که خوردن بروکلی باعث بالا رفتن آنزیم های کبدی و کاهش اکسیداتیو استرس می شود. فواید موجود کلم بروکلی به خاطر مقدار بالای ترکیب های گیاهی مفید است. (33)

مطالعه های انجام شده بر روی انسان ها محدود هستند اما می توان گفت که سبزیجات چلیپایی برای سلامت کبد بسیار خوب می باشند و نتایج به دست آمده امیدوار کننده است.

خلاصه: سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی و کلم بروکسل باعث افزایش طبیعی آنزیم هایی می‌ شود که از کبد شما در برابر آسیب‌ ها محافظت کرده و آنزیم های کبدی را بهبود می بخشد.

8.آجیل ها

آجیل ها حاوی چربی و مواد مغذی بالا از جمله ویتامین ای و ترکیب های گیاهی مفید هستند. این مواد مغذی مسئول چندین فایده برای سلامتی به‌ خصوص قلب و کبد هستند. (6)

یک مطالعه شش ماهه مشاهده ا‌ی انجام شده بر روی ۱۰۶ فرد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی نشان داد که خوردن آجیل با بهبود آنزیم های کبدی مرتبط است. علاوه بر این یک مطالعه مشاهده دیگر نیز نشان داد آقایانی که مصرف آجیل ها و دانه ها در آنها پایین است خطر پیشرفت کبد چرب غیر الکلی در آنها بالاتر خواهد بود. (34)

در حالی که مطالعات با کیفیت بیشتر مورد نیاز است اما داده های اولیه نشان می‌ دهند که آجیل ها یک گروه غذایی مهم برای سلامت کبد هستند.

خلاصه: مصرف آجیل با بهبود آنزیم های کبدی در افراد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی در ارتباط است. اما در مقابل مصرف پایین آجیل ها و دانه ها را با خطر بالاتری از بیماری‌ های کبدی مرتبط می‌ دانند.

9.ماهی روغنی

ماهی های روغنی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که این چربی های سالم به کاهش التهاب کمک کرده باعث پایین آمدن خطر بیماری‌ های قلبی می شوند. (6)

چربی های موجود در ماهی های روغنی برای کبد نیز بسیار مفید هستند. در حقیقت مطالعه های انجام شده نشان می دهند که اسید چرب امگا ۳ به پیشگیری از ساخته شدن چربی، حفظ سطح نرمال آنزیم های کبدی، مبارزه با التهاب و بهبود مقاومت انسولین کمک می کنند. (6)

این مطلب را هم بخوانید  قهوه خوب است یا بد

در حالی که خوردن ماهی های روغنی حاوی اسید چرب امگا ۳ برای کبد شما مفید هستند اما تنها نباید اضافه کردن اسید چرب امگا ۳ را به رژیم غذایی در نظر بگیرید. نسبت اسید چرب امگا ۳ به امگا ۶ هم مسئله بسیار مهمی است. اغلب افراد آمریکایی مقدار مصرف امگا ۶ در آنها بیش از حد است این اسید چرب در بسیاری از روغن های گیاهی وجود دارد. نسبت امگا ۶ به امگا ۳ بالا باعث پیشرفت بیماری های کبدی می شود. (35)

خلاصه: خوردن ماهی های روغنی حاوی اسید چرب امگا ۳ فواید بسیار زیادی برای کبد دارد. با این وجود در نظر داشته باشید که باید نسبت اسید چرب امگا ۶ به امگا ۳ را تحت کنترل بگیرید.

10.روغن زیتون

روغن زیتون را به عنوان یک چربی سالم در نظر می‌ گیرند زیرا که فواید بسیار زیادی برای سلامتی به دنبال داشته که از جمله آنها می‌ توان به اثرات مثبت بر سلامت قلب و متابولیسم اشاره کرد. همچنین روغن زیتون برای کبد شما هم نتایج مثبتی به دنبال می آورد. (6)

یک مطالعه کوچک انجام شده برای ۱۱ فرد مبتلا به کبد چرب غیر الکلی نشان داد که مصرف روزانه یک قاشق چای خوری از روغن زیتون باعث بهبود آنزیم ها و سطح چربی کبد می شود. همچنین روغن زیتون باعث بالا رفتن سطح پروتئین های مرتبط با اثرات مثبت متابولیسم دارد. (36)

چندین مطالعه اخیر صورت گرفته نشان داد که مصرف روغن زیتون در انسان ها باعث تجمع چربی در کبد آنزیم های کبدی در خون می شود. (3738)

تجمع چربی در کبد مرحله اول ایجاد بیماری های کبدی است. روغرن زیتون اثرات مثبتی بر کبد و دیگر جنبه های سلامتی می‌ گذارد که ارزش دارد بخشی از رژیم غذایی شما باشد.

خلاصه: مطالعه های انجام شده نشان می دهند که مصرف روغن زیتون باعث کاهش سطح چربی کبد، افزایش جریان خون و بهبود آنزیم های کبدی می شود.

حرف آخر

کبد یک ارگان بسیار مهم با چندین فعالیت ضروری در بدن می باشد. بنابراین عاقلانه است که بخواهیم از کبد خود محافظت کنیم. در بالا لیستی از مواد خوراکی مفید برای کبد را آوردیم تا بدانید چگونه به بهبود این ارگان کمک کنید.

منبع: Healthline

آیا می خواهید نفر بعدی باشید؟

افراد بسیار زیادی با خواندن کتاب های ما توانسته اند بهترین و دلخواه ترین بدن خود را بسازند. آیا آماده هستید که شروع کنید و بدنی ایده آل داشته باشید؟

اگر می خواهید که قدم به قدم بدانید چگونه سریع تر از چیزی که فکر می کنید بدنی قوی، بدون چربی و عضلانی داشته باشید پس شاید بخواهید که نگاهی به پرفروش‌ ترین کتاب‌ های ما بیندازید.

در اینجا مقدار کمی از کتاب را برای شما افشا می‌ کنیم تا بدانید چه چیزی یاد می گیرید:

  • ۷ تا از بزرگ ترین شایعه های عضله سازی و اشتباه که باعث می شود شما عضلات کوچک و ضعیف باقی بمانند و احساس ناامیدی داشته باشید.
  • تهیه کردن برنامه غذایی که به شما امکان می‌ دهد تا به آسانی عضله سازی، چربی سوزی و سلامتی را با خوردن غذاهایی که دوست دارید تجربه کنید.
  • ۵ تا از بزرگ ترین افسانه های چربی سوزی و اشتباه که باعث می شود خانم ها اضافه وزن خود را حفظ کنند و دچار ناامیدی و سردرگمی شوند.
  • سیستم تمرینی که باعث می شود حداکثر نتایج را با تلاش خود به دست آورید و نیازی نیست که بیشتر از ۳ تا ۶ ساعت در هفته وقت خود را در باشگاه بگذرانید و همچنین انرژی بالاتری داشته باشید.

در پایان می توان گفت که شما قادر خواهید بود که به یک بدن هالیوودی دست پیدا کنید. در این مسیر نیازی نیست تا ساعت های زیادی در باشگاه باشید، گرسنگی بکشید و تمرینات طاقت فرسای هوازی انجام دهید.

کتاب های ما راه درست را به شما نشان می دهند تا بتوانید بدن خود را بسازید و به آن افتخار کنید.

اشتراک گذاری

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید