در دنیای تغذیه توصیههای احمقانه ای بیان شده است. به مردم توصیه شده است که تمام انواع چیزهای عجیب و غریبی که به عقل سلیم میرسد را انجام دهند. برخی از این گفتهها نه تنها هیچ کاربردی ندارد بلکه به علاوه مضر هم هستند.
اما بدترین بخش این است که هنوز هم بسیاری از این توصیههای گمراه کننده گفته میشود. در ادامه تا ۵ از بد ترین توصیهها در مورد تغذیه را معرفی میکنیم.
۱. زرده تخم مرغ یعنی مغذی ترین بخش این ماده غذایی را دور بریزید
به این مورد فکر کنید که تخم مرغ یکی از مغذیترین غذاهای موجود بر روی کره ی زمین است. مواد مغذی موجود در تخم مرغ کامل حاوی تمام بلوکهای ساختمانی مورد نیاز برای تبدیل یک سلول لقاح یافته برای تبدیل به یک جوجه میباشد.
تنها یک مسئله وجود دارد و آن هم مقدار بالای کلسترول زرده تخم مرغ است. به این خاطر که زرده تخم مرغ کلسترول بالایی دارد افراد فکر میکنند که این مورد باعث بالا رفتن کلسترول خون آنها میشود. به همین دلیل متخصصان تغذیه اغلب توصیه میکنند که هفتگی ۲ تا ۶ عدد تخم مرغ مصرف کنید.
با این وجود بسیاری دیگر از متخصصان تغذیه اظهار میکنند که می توانیم تعداد تخم مرغ بیشتری مصرف کنیم به این شرط که زرده آن را دور بیندازیم. این بدترین کاری است که میتوانید انجام دهید به این خاطر که زرده تخم مرغ تقریباً حاوی تمام مواد مغذی است.
مطالعات بسیار زیادی مصرف تخم مرغ کامل و اثر آن برای کلسترول خون را مورد بررسی قرار دادند و مشخص شد که در ۷۰ درصد افراد تخم مرغ اثری بر روی سطح کلسترول ندارد. (1)
در ۳۰ درصد افراد باقیمانده زرده تخم مرغ باعث افزایش اچ دی ال کلسترول خوب گردید و همچنین ال دی ال کلسترول بد را به ذرات بزرگتر تبدیل کرد که برای ما مضر نباشد.
در حقیقت بسیاری از مطالعات که برخی از آنها بر روی هزاران نفر انجام شده است مصرف تخم مرغ کامل و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در افراد سالم را مورد بررسی قرار دادند و هیچگونه ارتباطی میان این دو پیدا نکردند.
علاوه بر این فراموش نکنیم که تخم مرغ فواید بسیار زیادی برای ما به دنبال دارد. تخم مرغ حاوی پروتئین با کیفیت ، چربیهای سالم، ویتامینها و مواد های معدنی آنتی اکسیدانها میباشد یعنی میتوان گفت تمام مواد مغذی که بدن ما به آن احتیاج دارد.
تخم مرغ حاوی مقدار بالایی از کولین میباشد که ماده مغذی برای مغز است و ۹۰ درصد افراد مقدار کافی از آن را دریافت نمیکنند. تخم مرغ حاوی آنتی اکسیدانهای قدرتمند لوتئین و زآگزانتین میباشد که از چشمان ما محافظت کرده و خطر ابتلا به انواع بیماریهای چشمی را کاهش میدهد.
همچنین تخم مرغ یک ماده مغذی است که باعث کاهش وزن میشود. جایگزین کردن تخم مرغ با صبحانه های بر پایه غلات باعث افزایش احساس سیری و خوردن غذای کمتر و همچنین کاهش وزن میشود.
گذشته از همه اینها تخم مرغ یک ماده خوراکی ارزان بوده که به راحتی میتوانید با آن غذاهای مختلفی درست کنید و مزه فوق العاده ای دارد. در واقع تخم مرغ یک غذای طبیعی کاملا عالی میباشد. دور انداختن زرده تخم مرغ به طور قطع یکی از بدترین کارهایی است که میتوانید انجام دهید.
خلاصه: زرده تخم مرغ یکی از مغذیترین غذاهای موجود بر روی کره زمین است. کلسترول موجود در زرده تخم مرغ باعث بالا رفتن کلسترول بد خون یا افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی نمیشود.
۲. رژیم کم چرب با کربوهیدرات بالا بهترین رژیم است
توصیه جهانی برای داشتن رژیم های با چربی کم هیچگاه پایه علمی مناسبی نداشته است. این در اصل بر پایه چندین مطالعه مشاهدهای نادرست انجام شده بر روی حیوانات و تصمیمات سیاسی غلط میباشد.
با وجودی که هیچ گونه شواهد علمی درباره اثرات چربیهای اشباع شده بر روی بیماری های قلبی وجود ندارد اما برخی دانشمندان مجاب شدهاند که این گونه چربیها مضر بوده و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی باید رژیمی با چربی پایین داشت.
این درواقع دیدگاه رسمی دولتها و سازمان های سلامتی در سراسر جهان برای دههها می باشد. به طور همزمان نرخ چاقی و دیابت نوع ۲ به صورت تصاعدی بالا رفته است. از آن زمان تا کنون مطالعات بسیار بزرگی بر روی رژیم با چربی پایین انجام شده است.
بزرگ ترین و پرهزینهترین مطالعه انجام شده در تاریخ بر روی ۴۸،۸۳۵ خانم انجام شده که آنها را به دو گروه تقسیم کردند و در آن یک گروه رژیم با چربی کم و گروه دیگر رژیم استاندارد غربی را داشتند.
بعد از ۸ سال تنها یک پوند (۰.۵ کیلوگرم) تفاوت در وزن میان دو گروه وجود داشت و همچنین هیچ گونه کاهشی در مورد بیماری های قلبی و سرطان مشاهده نشد. (2)
بسیار دیگری از مطالعات هم نتیجه گیری یکسان با این مطالعه داشتند اما با این وجود هنوز هم این رژیم توسط بسیاری توصیه میشود اما هیچگونه کارکردی ندارد.
حقیقت این است که رژیم های با چربی کم باعث ایجاد یک شکست بسیار بد میشوند. تغییرات در زمانی که رژیم کم چرب در برابر دیگر انواع رژیمها قرار گرفته محکوم به شکست بوده است.
حتی به افراد دیابتی توصیه میشود که رژیم با چربی پایین داشته باشند و مقدار مصرف کربوهیدرات خود را بالا ببرند اما این استراتژی تنها برای شرکتهای دارویی منفعت به دنبال دارد. این یک حقیقت ساده بیوشیمی میباشد که کربوهیدرات باعث افزایش قند خون میگردد. این باعث میشود که بیماران دیابتی تنها بتوانند با استفاده از داروها قند خون خود را پایین بیاورند.
اگرچه رژیمهای با چربی پایین شاید برای افراد سالم مناسب باشد اما برای افراد چاق و دارای نشانههای متابولیسم دیابت نوع ۲ بسیار آسیب رسان است. در حقیقت چندین مطالعه نشان میدهند که رژیمهای کم چرب اثر معکوس بر جا گذاشته و کلید خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و افزایش نشانههای متابولیسمی میشود. این گونه رژیم ها باعث افزایش تری گلیسیرید، پایین آمدن اچ دی ال کلسترول خوب و افزایش تراکم ذرات کوچک ال دی ال کلسترول میشود. حالا زمان آن فرا رسیده که رژیم های خنده دار با چربی پایین کنار بروند و به خاطر نتایج فاجعه آمیزی که طی ده ها بر جا گذاشته اند معذرت خواهی کنند.
خلاصه: رژیم با چربی کم باعث شکست فاجعه آمیز میشود. این رژیم در بسیاری از مطالعات محکوم به شکست بوده اما هنوز که هنوز توسط دولتها و سازمانهای تغذیه در سراسر جهان توصیه میشود.
۳. کالریها یکسان هستند و کیفیت غذا اهمیتی ندارد
تمرکز بیش از حد برای کالری یکی از بزرگترین اشتباهات در تاریخ تغذیه است. این یک افسانه میباشد که ارزش کالری غذا مهم ترین موضوع میباشد و نه غذاهایی که کالری از آنها به دست میآید.
حقیقت این است که کالری ها مهم هستند اما به این معنا نیست که باید کالری شماری کنیم یا حتی به صورت آگاهانه از ریز مصرف آگاه باشیم. سالمترین و متناسب ترین انسان ها آنهایی بودند که از وجود کالری اطلاعی نداشتند.
بسیار مهم است که بدانید غذاهای مختلف اثرات متفاوتی بر روی هورمونها و مقداری کالری که میسوزانید و همچنین بخشی از مغز می گذارند که کنترل زمان و مقدار خوردن را در دست دارند. (3)
مثال میپردازیم که نشان می دهد چرا کالری ها یکسان نیستند:
- پروتئین: داشتن یک رژیم پروتئین بالا باعث افزایش متابولیسم چیزی حدود ۸۰ تا ۱۰۰ کالری در روز شده و همچنین به طور قابل ملاحظهای باعث کاهش اشتها و میل شدید به غذا میشود. کالری های پروتئین اثر متفاوتی نسبت به کالریهای چربی و کربوهیدرات دارند.
- احساس سیری: بسیاری از مطالعات نشان میدهند که غذاهای مختلف اثرات متفاوتی بر روی احساس سیری دارند. شما برای سیر شدن نیاز به دریافت کالری کمتری از تخم مرغ یا سیب زمینی پخته شده دارید تا خوردن بستنی یا پیراشکی.
مثالهای بسیار زیادی دیگری از غذاها و درشت مغذیها وجود دارد که اثرات متفاوت بر گرسنگی و هورمونها دارند. بنابراین افسانه کالریها که میگویند تنها فاکتور لازم برای کاهش وزن و سلامتی هستند کاملا اشتباه است.
خلاصه: این ایده که کالری ها بسیار مهمتر است کیفیت غذا هستند یک اشتباه بسیار بزرگ است. غذاهای مختلف باعث ایجاد اثرات متفاوتی بر هورمونها و مرکز مغز میگردد که کنترل عادتهای غذایی ما را بر عهده دارد.
۴. از روغنهای گیاهی برای پخت و پز استفاده کنید
اغلب با ما توصیه شده است که از روغن دانهها و سبزیجات که حاوی مقدار بسیار زیادی از چربیهای دارای حلقه اشباع نشده هستند استفاده کنیم. در برخی از مطالعات مشخص شده است که این روغنها از جمله روغن لوبیای سویا، روغن ذرت، روغن کانولا و روغن تخم کتان باعث کاهش کلسترول خون میشود.
با این وجود چیزی باعث کاهش کلسترول می شود لزوماً به این معنا نیست که از بیماریهای قلبی هم پیشگیری میکند. در واقع چندین مطالعه نشان میدهند با وجودی که این روغن ها منجر به کاهش کلسترول میشود اما باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میگردند.
علاوه بر این این روغنها بنا به چندین دلیل دیگر بسیار مضر هستند.درست است که این روغنها حاوی چربیهای دارای حلقه اشباع نشده هستند اما اکثر آنها از امگا ۶ است. افراد باید یک تعادل مشخصی از امگا ۳ و امگا ۶ را دریافت کنند زیرا که در حال حاضر افراد زیادی مقدار بالای از این روغنها را دریافت میکنند.
داشتن یک رژیم با امگا ۶ بالا و امگا ۳ پایین باعث ایجاد التهاب در بدن میشود و امروزه در جوامع غربی این التهاب کلید ایجاد اکثر بیماریهای مزمن است. ( 4)
این اسیدهای چرب همچنین در غشای سلولی وجود دارند اما چربیهای دارای حلقه اشباع نشده با اکسیژن واکنش نشان داده و شروع به ایجاد زنجیر رادیکال آزاد در غشای سلولی میکنند که به مولکولهای مهم مانند پروتئین ها و DNA آسیب وارد میشود.
علاوه بر این اغلب افراد متوجه این مورد نیستند که در فرآیند تولید این روغنها چربیهای ترانس قرار داده شده است. در حقیقت مطالعات انجام شده بر روی روغن کانولا و روغن سویا نشان میدهد که ۰.۵ تا ۴.۲ درصد از این روغنها چربی ترانس هستند.
بسیاری افراد که خودشان را متخصص مینامند به افراد توصیه میکنند که برای پخت و پز از این روغنها استفاده کنند اما این یک ایده بسیار وحشتناک است زیرا که چربیهای دارای حلقه اشباع نشده به گرما بسیار حساس بوده و به آسانی آسیب میبینند.
خلاصه: به افراد توصیه میشود که از روغن های حاوی اسید چرب امگا ۶ و چربی ترانس استفاده کنند. این روغنها بسیار مضر بوده اما هنوز که هنوز توسط سازمانهای تغذیه توصیه می شود.
۵. کره طبیعی را با مارگارین فرآوری شده جایگزین کنید
سازمانهای تغذیه توصیه های بسیار اشتباهی دارند. با این وجود یک توصیه بسیار ناگوار جایگزین کردن کره طبیعی با مارگارین فرآوری شده میباشد. به طور جدی نگاهی به محتوای مارگارین بیندازید. اکثر اجزای تشکیل دهنده مارگارین ترکیبی از مواد شیمیایی میباشند که شکل و مزهای مانند غذا دارند. شگفت آور نخواهد بود که بدانید مارگارین در مقایسه با کره طبیعی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
همچنین این مورد در باره روغن های سبزیجات نیز صدق میکند و چندین مطالعه نشان می دهند که این روغن ها باعث ایجاد بیماریهای قلبی و فوت افراد میشود. مطالعات نشان میدهند که این چربی های فرآوری شده روغنها باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میشود بنابراین منطقی است که از آنها دوری کنید.