زخم های غشایی زخم هایی هستند که در بخش های مختلفی از بدن رشد می کنند. زخم معده یا زخم های شکمی می توانند داخل معده رشد پیدا کنند. زخم معده مورد بسیار رایج بوده که چیزی حدود ۲.۴ تا ۶.۱ درصد از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده است. (1)
فاکتورهای مختلفی باعث بر هم خوردن تعادل محیط معده شما می شود. رایج ترین دلیل زخم معده عفونت ایجاد شده به وسیله باکتری هلیکوباکتر پیلوری می باشد. (2)
از دیگر دلایل رایج زخم معده می توان به استرس ، استعمال دخانیات ، مصرف بیش از حد الکل و استفاده زیاد از داروهای ضد التهابی مانند آسپیرین یا ایبوبروفن اشاره کرد. درمان های رایج زخم معده معمولا متکی به داروها می باشد اما داروهای پزشکی عوارض جانبی مانند سردرد و اسهال به همراه دارند.
به همین دلیل درمان های جایگزین به صورت پیوسته رو به رشد بوده و توسط متخصصان پزشکی و افرادی که مبتلا به زخم معده بوده اند مورد تایید قرار گرفته است.
در ادامه ۹ راه درمان طبیعی برای زخم معده آورده ایم که توسط علم تایید شده است.
1.آب کلم برگ
کلم برگ یکی از درمان های محبوب برای زخم معده می باشد. طبق اعلام پزشکان از دهه ها قبل و قبل از دسترس قرار گرفتن آنتی بیوتیک ها برای درمان زخم معده از کلم برگ استفاده می کردند. کلم برگ غنی از ویتامین ۳ بوده که مطالعات نشان می دهند این آنتی اکسیدان به پیشگیری و درمان عفونت های هلیکوباکتر کمک می کند. این عفونت ها از رایج ترین دلایل زخم معده هستند. (3, 4, 5)
در حقیقت چندین مطالعه انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهند که آب کلم برگ در درمان و پیشگیری اززخم های گوارشی مانند آنهایی که بر معده اثر می گذارند بسیار مفید خواهد بود. (6, 7, 8)
در مطالعه هایی که اخیراً بر روی انسانها نیز انجام شده است مشخص گردیده که مصرف روزانه آب کلم برگ تازه نسبت به مصرف دارو های پزشکی رایج برای درمان زخم معده بسیار موثرتر می باشد.
در یک مطالعه به ۱۳ شرکت کننده که از زخم معده و زخم های گوارشی رنج می بردند در طول روز ۹۴۶ میلی لیتر از آب کلم برگ تازه داده شد. به طور میانگین پس از ۷ تا ۱۰ روز مصرف آب کلم برگ زخم معده این افراد درمان شده بود. این عدد ۳.۵ تا ۶ برابر سریع تر از میانگین درمان زخم معده با استفاده از داروهای پزشکی می باشد. (9)
در یک مطالعه دیگر به صد شرکت کننده مبتلا به زخم معده ۹۴۶ میلی لیتر آب کلم برگ تازه داده شد که اغلب این افراد سابقه استفاده از داروهای پزشکی برای درمان این بیماری را داشتند. بعد از پایان مطالعه در ۸۱ درصد این افراد بعد از پایان هفته اول نشانه های زخم معده به طور کل از بین رفت. (10)
خلاصه
آب کلم برگ حاوی ترکیباتی می باشد که به پیشگیری و درمان زخم معده کمک می کند. همچنین کلم برگ سرشار از ویتامین سی بوده که عملکرد محافظتی به دنبال دارد.
2.شیرین بیان
شیرین بیان یک ادویه بومی متعلق به آسیا و مناطق مدیترانه ای می باشد. شیرین بیان از ریشه خشک شده این گیاه به دست آمده و یک درمان سنتی پرطرفدار بوده که برای شرایط مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. برخی مطالعات گزارش داده اند که ریشه شیرین بیان از زخم معده پیشگیری کرده و خاصیت مبارزه با این بیماری را دارد.
به عنوان مثال ریشه شیرین بیان روده و معده را برای تولید موکوس بیشتر تحریک کرده که از معده محافظت می کند. همچنین موکوس بیشتر باعث سرعت گرفتن فرایند درمان زخم معده شده و به پیشگیری از دردهای مرتبط با آن کمک می کند. (11)
علاوه بر این تحقیقات نشان می دهند که برخی ترکیبات به خصوص موجود در شیرین بیان از رشد هلیکوباکتر پیشگیری می کند. با این وجود تحقیقات انجام شده بر پایه استفاده از این ترکیبات در فرم مکمل هستند. (12, 13)
بنابراین مقدار مصرف ریشه شیرین بیان برای درمان زخم معده به طور کامل مشخص نشده است. همچنین به خاطر داشته باشید که شیرین بیان ممکن است با برخی از داروهای پزشکی تداخل داشته باشد و یا باعث ایجاد عوارض جانبی مانند درد یا ایجاد بی حسی شود. بنابراین قبل از اضافه کردن شیرین بیان به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید.
خلاصه
شیرین بیان به پیشگیری و درمان زخم معده کمک می کند.
3.عسل
عسل یک ماده غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها می باشد که فواید بسیار زیادی برای سلامتی به همراه دارد. از جمله فواید عسل می توان به بهبود سلامت چشم و کاهش خطر بیماری های قلبی ، سکته و حتی درمان برخی سرطان ها اشاره کرد. (15)
همچنین به نظر می رسد که از عسل از شکل گیری زخم معده پیشگیری کرده و باعث بهبود یافتن آن می شود. (16)
علاوه بر این دانشمندان بر این باورند که عسل خاصیت ضد باکتری داشته که با هلیکوباکتر که معمول ترین دلیل زخم معده است مبارزه می کند. (17, 18)
همچنین چندین مطالعه انجام شده بر روی حیوانات توانایی عسل برای کاهش پیشرفت زخم معده و همچنین درمان آن را تایید کرده اند. با این حال باید مطالعات بیشتری روی انسان ها صورت گیرد. (19, 20, 21, 22)
خلاصه
مصرف منظم عسل به پیشگیری از زخم معده به خصوص عفونت های مربوط به هلیکوباکتر کمک می کند.
4.سیر
سیر یکی دیگر از مواد خوراکی دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتری می باشد. مطالعات مشاهده ای انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهند که عصاره سیر باعث سرعت بخشیدن به ریکاوری زخم معده و حتی باعث کاهش احتمالی پیشرفته زخم معده در مراحل اولیه می شود. (6, 23, 24)
علاوه بر این مطالعات آزمایشگاهی انجام شده بر روی انسان ها و حیوانات اعلام کرده اند که عصاره سیر به پیشگیری از رشد هلیکوباکتر یعنی دلیل اصلی ایجاد زخم معده کمک می کند. (25)
مطالعات اخیر نشان می دهند که مصرف روزانه دو حبه سیر خام تا ۳ روز به طور قابل ملاحظه ای باعث کاهش فعالیت های باکتریایی در معده بیماران مبتلا به عفونت های هلیکوباکتر می شود. (26)
اما به خاطر داشته باشید قبل از اینکه یک نتیجه گیری کامل درباره اثرات سیر برای زخم معده داشته باشیم باید مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
خلاصه
سیر خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتری داشته که به پیشگیری از زخم معده و درمان سریع تر آن کمک می کند. اما با این حال به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.
5.زردچوبه
زردچوبه یک ادویه متعلق به جنوب آسیا بوده که در غذاهای هندی به وفور یافت می شود. شناخت این ادویه به خاطر فراوانی رنگ زرد در آن به راحتی ممکن است. رنگدانه موجود در زردچوبه یک ترکیب فعال می باشد که خاصیت درمانی دارد. از جمله فواید درمانی زردچوبه می توان به بهبود عملکرد رگ های خونی برای کاهش التهاب و همچنین پایین آوردن خطر ابتلا به بیماری های قلبی اشاره کرد. (28, 29, 30)
علاوه بر این زردچوبه توانایی زردچوبه و برای درمان زخم معده درد حیوانات مورد مطالعه قرار گرفته است.به نظر میرسد که زردچوبه توانایی بسیار زیادی برای درمان زخم معده به خصوص پیشگیری از آسیب های ایجاد شده به وسیله عفونت های هلیکوباکتر دارد. زردچوبه باعث افزایش ترشح موکوس شده که به طور موثری از معده در برابر صدمات محافظت می کند. (31)
در این زمینه مطالعات محدودی بر روی انسان ها صورت گرفته است. در یک مطالعه به ۲۵ شرکت کننده ۶۰۰ میلی گرم از زردچوبه پنج بار در روز داده شد. بعد از چهار هفته زخم معده در ۴۸ درصد از شرکت کنندگان بهبود یافته بود. بعد از ۱۲ هفته ۷۶ درصد از شرکت کنندگان دیگر زخم معده نداشتند. (32)
در دیگر مطالعه انجام شده به افرادی که عفونت هلیکوباکتر داشتن ۵۰۰ میلی گرم از زردچوبه برای ۴ بار در روز داده شد. بعد از چهار هفته ۶۳ درصد از شرکت کنندگان بهبود یافتند. بعد از ۸ هفته عدد بهبود یافتگان به ۸۷ درصد رسید. (33)
خلاصه
زردچوبه حاوی رنگ دانه های فعال می باشد که از معده محافظت کرده و به درمان زخم های آن کمک می کند. با این حال تحقیقات بیشتری برای نتیجه گیری کامل باید روی انسان ها صورت گیرد.
6.مصطکی یا کندر رومی
مصطکی صمغی از درختی به همین نام می باشد که بیشتر با نام مصطکی شناخته می شود. از دیگر نام های رایج این ماده می توان به آدامس عربی اشاره کرد. درخت مصطکی در مناطق مدیترانه ای رشد کرده و شیره آن را در اندازه های مختلف خشک می کنند.
هنگامی که این ماده جویده شود نرم شده و رنگ شیشه ای به خود می گیرد. از مصطکی در پزشکی باستانی برای درمان انواع اختلالات گوارشی مانند زخم معده و بیماری کرون مورد استفاده قرار می گرفته است. (34, 35)
اخیراً مطالعات انجام شده بر روی حیوانات گزارش داده اند که این ماده به عنوان یک درمان طبیعی برای زخم معده عمل می کند. (36)
علاوه بر این یک تحقیق بر روی ۳۸ نفر که از زخم معده رنج می بردند نشان داد که مصرف روزانه یک گرم از مصطکی منجر به کاهش ۳۰ درصدی نشانه های زخم معده نسبت به مصرف قرص پلاسیبو می شود.در پایان این مطالعه دو هفته ای ۷۰ درصد افراد حاضر در گروه مصطکی زخم معده شان درمان شد اما این عدد در گروه قرص پلاسیبو ۲۲ درصد بود. (37)
همچنین به نظر می رسد که مصطکی در برابر هلیکوباکتر فعالیتهای ضد باکتری دارد. در مطالعه اخیر انجام شده مشخص گردید که دریافت ۳۵۰ میلی گرم از مصطکی برای سه بار در روز و به مدت دو هفته باعث ریشه کن کردن عفونت های هلیکوباکتر ۷ تا ۱۵ درصد موثرتر از درمان های رایج می شود. (38)
اگرچه این یافته ها به طور عموم در تمام مطالعات مشاهده نشده است اما مصرف طولانی مدت مصطکی را بیشتر می دانند. به همین خاطر شاید استفاده کردن از آن ارزشش را داشته باشد. (39)
خلاصه
مصطکی یک درمان سنتی زخم معده می باشد که به کاهش نشانه های آن و افزایش سرعت ریکاوری هم کمک می کنند. این ماده بی خطر در نظر گرفته می شود اما اثرات آن در شخص با شخص متفاوت خواهد بود.
7.فلفل تند
تصور کلی میان افرادی که از زخم معده رنج می برند این است که مصرف بیش از اندازه فلفل تند باعث ایجاد زخم معده می شود. در حقیقت به افرادی که از زخم معده رنج می برند توصیه می شود که مقدار مصرف فلفل تند را کاهش داده یا بطور کامل از آن دوری کنند.
با این حال تحقیقات اخیر انجام شده نشان می دهند که برخلاف تصور عموم فلفل تند دلیل زخم معده نبوده و حتی باعث درمان آن می شود. به این خاطر که فلفل تند حاوی کپسای سین می باشد که یک ترکیب فعال بوده و باعث کاهش تولید اسید معده و افزایش جریان خون در معده می شود. این دو فاکتور به پیشگیری و درمان زخم معده کمک می کنند. (40)
کپسایسین موجود در فلفل تند به افزایش تولید موکوس نیز تولید کرده که یک لایه بر روی معده ایجاد کرده و از آن در برابر آسیب ها محافظت می کند. (41)
اغلب مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نیز نشان می دهند که این ماده خوراکی اثرات مفیدی به دنبال دارد. با این حال مطالعات کمی در این باره بر روی انسان ها صورت گرفته است. (42, 43, 44)
همچنین به خاطر داشته باشید که مطالعات انجام شده بر روی حیوانات با استفاده از مکمل کپسای سین بوده و کمتر از فلفل تند استفاده شده است. بنابراین بهترین کار استفاده از فلفل تند به صورت کامل می باشد.
خلاصه
برخلاف باور عموم مصرف مرتب فلفل تند به درمان و پیشگیری از زخم معده کمک می کند. با این وجود تحقیقات بیشتری باید روی انسان ها صورت بگیرد.
8.آلوئه ورا
آلوئه ورا گیاهی می باشد که به طور گسترده ای برای موارد مختلف مانند زیبایی ، داروسازی و صنایع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. به طور جالبی می توان گفت که آلوئه ورا درمانی برای زخم معده می باشد. (46, 47, 48, 49)
در یک مطالعه مشخص گردید که مصرف آلوئه ورا به طور قابل ملاحظه باعث کاهش مقدار تولید اسید معده در موش های مبتلا به زخم معده می شود. (50)
در مطالعه انجام شده بر روی موش ها مشخص گردید این گیاه اثری مشابه با داروی پزشکی امپرازول در درمان زخم معده دارد. (47)
تحقیقات کمی بر روی انسان ها صورت گرفته است. در یکی از این مطالعات نوشیدن آلوئه ورا باعث درمان ۱۲ فرد مبتلا به زخم معده شد. (51)
در یک مطالعه دیگر مصرف ۳ میلی گرم به ازای هر کیلو از وزن بدن آنتی بیوتیک به همراه آلوئه ورا به مدت شش هفته نسبت به درمان های رایج برای زخم معده و کاهش سطح هلیکوباکتر بسیار موثرتر بود. (52)
مصرف آلوئه ورا بی خطر بوده و مطالعات حاکی از نتایج امیدوار کننده ای می باشند. اما با این حال باید تحقیقات بیشتری بر روی انسان ها صورت بگیرد.
خلاصه
آلوئه ورا یک گیاه برای درمان زخم معده بوده که مصرف آن هم کار بسیار آسانی است.
9.پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها میکرو ارگانیسم های زنده ای هستند که بر جنبه های مختلف سلامتی اثر می گذارد. از جمله فواید سلامتی پروبیوتیک ها می توان به بهبود سلامت ذهن تا گوارش سالم اشاره کرد که همچنین قادر به پیشگیری و درمان زخم معده هم می باشد.
اگرچه هنوز بر روی روش اثر پروبیوتیک ها بررسی انجام می شود اما به نظر می رسد که این میکرو ارگانیسم ها تولید موکوس را تحریک می کنند. همچنین پروبیوتیک ها باعث شکل گیری رگ های خونی جدید شده که حمل و نقل ترکیبات شفابخش به ناحیه های زخم معده را آسان تر کرده و فرآیند بهبود زخم معده را سرعت می بخشد. (2)
مطالعات انجام شده نشان می دهند که پروبیوتیک ها به طور مستقیم در پیشگیری از عفونت های هلیکوباکتر ایفای نقش می کنند. (53)
علاوه بر این پروبیوتیک ها باعث بالا رفتن تأثیر درمان های رایج زخم معده تا چیزی حدود ۱۵۰ درصد می شود و در عین حال اسهال و دیگر عوارض جانبی مربوط به آنتی بیوتیک ها را تا ۴۷ درصد کاهش می دهد. (53, 54, 55)
از منابع خوب پروبیوتیک ها می توان به سبزیجات ، کیفیر و ساور کراوت اشاره کرد.
خلاصه
پروبیوتیک ها به پیشگیری و درمان زخم معده کمک می کند. این میکروارگانیسم ها باعث بالا رفتن اثر داروهای زخم معده و کاهش عوارض جانبی آن می شوند.
مواد غذایی که باید از آنها اجتناب کنیم
همانطور که برخی مواد خوراکی به پیشگیری و درمان زخم معده کمک می کنند برخی نیز اثر برعکس دارند. آن دسته از افرادی که در تلاش برای درمان زخم معده هستند باید مصرف مواد خوراکی زیر را به حداقل برسانند: (56)
شیر: اگرچه زمانی شیر برای کاهش اسیدیته معده و تسکین دردهاتوصیه میشد اما تحقیقات جدید نشان میدهد که شیر باعث افزایش ترشح اسید معده شده و افراد مبتلا به زخم معده باید از آن دوری کنند. (56)
الکل: مصرف الکل باعث آسیب زدن به معده و دستگاه گوارش شده و همچنین باعث افزایش زخم معده می شود. (57, 58)
قهوه: قهوه حتی مدل بدون کافئین آن باعث افزایش تولید اسید معده شده که معده را تحریک می کند. (59)
غذاهای چرب و حاوی ادویه:غذاها که بیش از حد چرب یا حاوی ادویه باعث تحریک معده برخی افراد می شود. اما فلفل تند را یک استثنا در نظر بگیرید. (60)
علاوه بر موارد گفته شده در بالا داشتن وعده های کوچک در روز ، میان وعده ها ، آهسته غذا خوردن و جویدن کامل به کاهش درد و بهبود کمک می کند. (60)
خلاصه
برخی از مواد خوراکی باعث پیشرفت زخم معده شده و درمان آن را به تاخیر می اندازد. تلاش کنید تا مصرف این مواد غذایی را به حداقل برسانید تا کمتر از زخم معده رنج ببرید.
ارائه شده توسط تیم دوپامین
منبع: Healthline
تنها با ذکر منبع راضی به کپی کردن مطالب سایت دوپامین فیت هستیم