اشتباه بزرگ درباره چربی
۹ اشتباه بزرگ درباره چربی خوراکی و کلسترول
5 از 1 رای

دنیای تغذیه و پیشگیری از بیماری ها از گفته های نادرست است. اشتباه بزرگ درباره چربی توصیه به حذف یا مصرف محدود آن بوده حتی با وجودی که هیچ شواهدی درباره مضر بودن آنها وجود ندارد.

در ادامه ۹ تا از بزرگترین اشتباه ها درباره چربی خوراکی و کلسترول آورده ایم.

1.رژیم کم چرب و با کربوهیدرات بالا برای سلامتی انسان بسیار خوب است

در دهه های ۶۰ و ۷۰ میلادی بسیاری از دانشمندان برجسته باور داشتند که چربی های اشباع شده به وسیله بالا بردن کلسترول بد در خون عامل اصلی بیماری قلبی می باشد. این فرضیه باعث به وجود آمدن رژیم های کم چرب شد.

به خاطر این تحقیقات ضعیف و تصمیم های سیاسی گمراه کننده رژیم کم چرب ۱۹۷۷ به تمام آمریکایی ها توصیه شد. (1)

نتیجه این توصیه تجربه خوبی نبود و ما هنوز داریم از عواقب آن رنج می بریم. این نمودار نشان می دهد که چگونه چاقی با توصیه رژیم های کم چرب همه گیر شد. (2)

بعد از همه گیر شدن چاقی خیلی زود دیابت هم به دنبال چاقی آمد. البته چنین نمودارهایی چیزی را اثبات نمی‌ کنند. ارتباط دلیل علت نیست.

اما به نظر می رسد که توصیه رژیم‌ کم چرب باعث بدتر شدن اوضاع شد زیرا که افراد مواد خوراکی سالم کمتر مانند گوشت، کره و تخم مرغ و در عین حال خوردن مواد غذایی فرآوری شده با قند بالا و کربوهیدرات های تصفیه شده افزایش یافت.

اگرچه در آن زمان شواهد کمی وجود داشت در چند سال اخیر مطالعه های دقیقی بر روی رژیم کم چرب صورت گرفته است. در یک مطالعه ۴۸۸۳۵ خانم یائسه به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه رژیم کم چرب به همراه غلات کامل دنبال کرد و گروه دیگر به صورت عادی غذا خورد. بعد از مدت ۷.۵ تا ۸ سال گروه کم چرب تنها ۰.۴ کیلوگرم وزن بیشتر نسبت به گروه دیگر کم کرده بود و تفاوتی در نرخ سرطان و بیماری قلبی میان دو گروه وجود نداشت. (3456)

دیگر مطالعه بزرگ انجام شده هم دریافت که رژیم کم چرب مزیتی ندارد. (789)

اما مسئله همین جا تمام نمی‌ شود. متاسفانه رژیم کبد چرب توسط اغلب سازمان های تغذیه توصیه می شود نه تنها بی تاثیر است بلکه باعث ایجاد آسیب ها می شود.

در چندین مطالعه انجام شده بر روی انسان ها مشخص گردید که رژیم کم چرب در واقع باعث بدتر شدن چندین فاکتور بیماری مهم، افزایش تری گلیسیرید، پایین آمدن اچ دی ال کلسترول خوب و کوچک شدن تکه های ال دی ال کلسترول بد می شود. (10111213)

با وجود نتایج بسیار بد به دست آمده از رژیم های کم چرب اما هنوز بسیاری از متخصصین تغذیه در سراسر جهان رژیم کم چرب را توصیه می کنند. رژیم کم چرب بیشتر از اینکه کمک کننده باشد آسیب رسان است.

خلاصه: هیچ شواهدی نشان نمی دهد که رژیم های کم چرب سودمند هستند. رژیم های کم چرب باعث کاهش وزن در بلند مدت یا پایین آمدن خطر بیماری های مزمن می شود. حتی برخی مطالعه های انجام شده نشان می دهند که رژیم کم چرب به بدن آسیب می رساند.

2.مواد غذایی سرشار از کلسترول مانند تخم مرغ برای شما بد هستند

متخصصین تغذیه موفقیت قابل ملاحظه ای با ناسالم خطاب کردن مواد غذایی کاملا سالم به دست آوردند. شاید بدترین مثال در این مورد تخم مرغ است که یکی از بهترین مواد غذایی بر روی زمین می باشد.

تنها به این قضیه فکر کنید که مواد مغذی موجود در یک تخم مرغ برای تبدیل یک سلول به جوجه کافی است. اما با این حال چون تخم مرغ مقدار بالای کلسترول در خود دارد متخصصان باور دارند که باعث بیماری قلبی می شود.

در واقع نشان می‌ دهند که کلسترول موجود در رژیم غذایی باعث بالا رفتن کلسترول بد در خون نمی شود. تخم مرغ باعث بالا رفتن اچ دی ال کلسترول خوب شده و ارتباطی با افزایش خطر بیماری قلبی ندارد. (1415161718)

تخم مرغ یک ماده غذایی از ویتامین ها مواد معدنی به مواد مغذی قدرتمند می باشد که برای سلامت چشم و مغز بسیار مهم است. (192021)

در خاطر داشته باشید که اغلب مواد مغذی تخم مرغ در زرده آن قرار گرفته و سفیده چیزی جز پروتئین نیست. توصیه به کنار گذاشتن زرده تخم مرغ و خوردن تنها سفیده یکی از خنده دار ترین و مضحک ترین توصیه های تغذیه در تاریخ است.

خلاصه: در سالیان گذشته تخم مرغ را یک ماده غذایی ناسالم می ‌دانستند زیرا که مقدار بالای کلسترول دارد اما مطالعه های جدید نشان می دهند که کلسترول موجود در تخم مرغ باعث بالا رفتن کلسترول خون یا عامل بیماری قلبی نمی باشد. تخم مرغ یکی از سالم ترین و مغذی ترین مواد فضای موجود بر روی کره زمین است.

3.سطح ال دی ال کلسترول و کلسترول کل نشان دهنده خطر حمله قلبی است

شاید بزرگترین اشتباه در پزشکی مدرن تمرکز بیش از حد بر روی سطح ال دی ال کلسترول خون و کلسترول کل به عنوان نشانگر خطر حمله قلبی باشد. صحیح است که سطح بالای این دو کلسترول با افزایش خطر حمله مرتبط است. (22)

اما تصویر کلی پیچیده تر از این گفته ها می باشد. کلسترول کل در واقع شامل بسیاری از چیزها مانند اچ دی ال کلسترول بوده که به عنوان کلسترلو خوب شناخته می شود. داشتن سطح بالای اچ دی ال کلسترول باعث بالا رفتن تعداد کلسترول کل هم خواهد شد.

ال دی ال کلسترول هم دارای زیر شاخه می باشد. ما ال دی ال متراکم با تکه های کوچک داریم که بسیار بد است همچنین ال دی ال با تکه های بزرگ و پراکنده داریم که خوب است. تکه‌های کوچک ال دی ال کلسترول با بیماری قلبی مرتبط هستند اما تکه های بزرگ تر اغلب بی خطر می باشند. (2324252627)

در واقع مطالعه های انجام شده نشان می دهند که ال دی ال کلسترول و کلسترول کل نشانگر ضعیفی از خطرها نسبت به دیگر نشانه ها مانند نسبت تری گلیسیرید به اچ دی ال هستند. (2829)

یک مطالعه نشان داد که نیمی از ۲۳۱/۹۸۶ فرد بستری شده در بیمارستان به خاطر بیماری قلبی سطح نرمالی از ال دی ال کلسترول داشتند. (30)

همچنین مطالعه های انجام شده نشان می دهند که سطح بالای کلسترول نقش محافظت کننده دارد. در افراد پا به سن گذاشته هرچه سطح کلسترول بالاتر بود خطر بیماری قلبی کمتر مشاهده شد. (3132)

لازم به ذکر است که سطح بسیار پایین کلسترلو در واقع با افزایش خطر مرگ در ارتباط است. (3334)

علی رغم اینکه ارزش سطح ال دی ال کلسترول و کلسترول کل برای پیش بینی بیماری قلبی قابل اعتماد نیست اما افرادی که سطح بالایی از کلسترول دارند اغلب به دنبال پایین آوردن آن به هر وسیله ای هستند. از جمله این روش ها می توان به داروهای پایین آورنده کلسترول و رژیم کم چرب اشاره کرد که کارساز نیست.

در حال حاضر میلیون ها نفر سراسر جهان از داروهای پایین آورنده کلسترول استفاده می کنند بدون اینکه حتی به آن نیازی داشته باشند و در خطر بسیار جدی از عوارض مصرف این قرص ها قرار دارند.

خلاصه: سطح ال دی ال کلسترول و کلسترول کل در واقع کاملاً نشانه های ضعیفی از خطر بیماری قلبی است. افراد بسیار زیادی علیرغم نیاز از داروهای برنده کلسترول خون استفاده می کنند زیرا که دکتر آنها بر روی این اعداد تمرکز دارد.

4.روغن های سبزیجات و دانه های فرآوری شده سالم هستند

بنا به برخی دلایل بسیار عجیب روغن های سبزیجات و دانه های فرآوری شده را به عنوان مواد غذایی سالم در نظر گرفته اند. مصرف این مواد غذایی از حدود ۱۰۰ سال پیش زیرا که تا آن موقع ما تکنولوژی فرآوری کردن این مواد را نداشتیم.

اما با این حال برخی در دنیای تغذیه به هر طریقی می‌ خواهند نشان دهند که این مواد غذایی برای سلامت انسان بسیار خوب هستند و به طور قطع بهتر از چربی‌ های اشباع شده خطرناک می باشند. این روغن ها که شامل روغن لوبیای سویا، ذرت و دانه کتان هستند که حاوی مقدار بالایی از اسیدهای چرب امگا ۶ دارای حلقه اشباع نشده بوده که با مصرف بیش از حد آسیب رسان می باشند و التهاب ایجاد می کنند. (353637)

با وجودی که این روغن ها برای کاهش بیماری قلبی توصیه می شود اما در واقع چندین مطالعه نشان می دهند که باعث افزایش خطر بیماری می شود. (38394041)

در یک مطالعه به بررسی راه های پخت و پز متداول در فروشگاه های آمریکا پرداخته شد و مشخص گردید که ۰.۵۶ تا ۴.۲ درصد از اسیدهای چرب موجود در آنها چربی ‌های ترانس بسیار سمی هستند. (42)

با این حال روغن های گفته شده در واقع توسط سازمان های سلامتی توصیه شده اند که مسئول مراقبت از سلامتی ما هستند. این یک مثال بود و افرادی که به صورت کورکورانه از توصیه های عامیانه پیروی می کنند خود را در برابر مرگ زودرس قرار می دهند.

خلاصه: روغن های سبزیجات و دانه های فرآوری شده بسیار ناسالم، حاوی مقدار بالایی از اسیدهای چرب امگا ۶ و چربی های ترانس هستند که در ایجاد بیماری ها نقش دارند.

5.چربی اشباع شده باعث افزایش کلسترول بد و بیماری قلبی می شود

اشتباه بزرگ درباره چربی

جنگ بر سر چربی اشباع شده شکست سنگینی در پی داشته است. در ابتدا به خاطر چند مطالعه چربی های اشباع شده را بد می دانستند اما در ادامه تبدیل به یک سیاست عمومی گردید و عواقب بسیار فجیعی به بار آورد.

بدترین قسمت اینجاست که شواهد نشان می دهند دولت و سازمان های سلامتی درباره این چربی ها اشتباه فکر می کرده اند و باید جایگاه خود را عوض کنند. در واقع چربی اشباع شده به مقدار زیادی باعث بالا رفتن ال دی ال کلسترول نمی شود. این اثر ضعیف و متناقض بوده و به نظر می رسد که در فرد با فرد متفاوت است. (434445)

هنگامی که چربی اشباع شده بر ال دی ال اثر می گذارد باعث تغییر اندازه تکه ها از کوچک و متراکم (که بسیار بد است) به بزرگ و اغلب پراکنده می‌ گردد. (464748)

همچنین چربی های اشباع شده افزایش اچ دی ال کلسترول می‌ شود که با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط است. (4950)

اگر چیزی هم باشد در واقع چربی های اشباع شده باعث بهبود خصوصیات لیپید می شوند. در چندین سال گذشته مطالعات بسیار بزرگی به آزمایش ارتباط میان چربی اشباع شده و بیماری قلبی پرداخته اند.

یکی از این مطالعه ها بر روی ۳۴۷/۷۴۷ صورت گرفت که داده های ۲۱ مطالعه بودند. در پایان نتیجه گیری شد که شواهد نشان می‌ دهد که چربی اشباع شده باعث افزایش بیماری قلبی می شود. (51)

مطالعات بسیار زیاد دیگری هم این یافته ها را تایید کردند و مشخص شد که چربی اشباع شده بی ضرر است. (5253)

حقیقت اینجاست که هرگز ثابت نشده چربی اشباع شده باعث بیماری قلبی می شود.

خلاصه: با وجودی که دهه ها پروپاگاندای ضد چربی راه افتاده اما چربی های اشباع شده هرگز باعث بیماری قلبی نمی شوند. در حقیقت چربی اشباع شده باعث بهبود برخی از مهم‌ ترین فاکتورهای بیماری قلبی نیز می گردد.

6.چربی های اشباع شده و چربی های ترانس یکسان هستند

چربی‌ های ترانس چربی‌ های اشباع نشده هستند که با تغییر شیمیایی شکل جامد پیدا می‌ کنند تا ماندگاری بیشتری در قفسه‌ ها داشته باشند. همچنین چربی های ترانس را با نام چربی هیدروژنه هم می شناسند.

فرآیند تولید چربی های ترانس بسیار منزجر کننده است که شامل دمای بالا، فشار بالا، فلز کاتالیزور و گاز هیدروژن می باشد. در حقیقت هر شخصی که چربی های نامطبوع راه مناسب برای انسان ها مناسب بداند به طور قطع دیوانه است. برخی از اصلی ترین سازمان های سلامتی با قرار دادن چربی های ترانس و چربی های اشباع شده در یک گروه و گذاشتن نام بد بر روی این چربی ها باعث سردرگمی در افراد شده اند. (54)

با این وجود همانطوری که در بالا گفته شد چربی اشباع شده کاملا بی ضرر بوده اما نمی توان این را هم درباره چربی های ترانس گفت. چربی های ترانس بسیار سمی هستند و باعث مقاومت انسولین، التهاب و افزایش قابل ملاحظه خطر بیماری هایی مانند بیماری قلبی می شوند. (55565758)

اگرچه مصرف چربی های ترانس افت پیدا کرده اما هنوز هم چربی های ترانس در مواد غذایی فرآوری شده وجود دارد و سازمان FDA آنها را بی خطر در نظر می گیرد. اگر می خواهید از بیماری های مزمن دوری کنید پس بهتر است که از کره، گوشت و روغن نارگیل بهره ببرید و اگر سلامتی برای شما مهم است از چربی‌ های ترانس دوری کنید.

خلاصه: چربی‌ های ترانس شباهت زیادی به چربی های اشباع شده در پایداری و ماندگاری دارند اما ترکیب شیمیایی آنها کاملا متفاوت است. در حالی که چربی های اشباع شده بی ضرر هستند اما چربی های ترانس بسیار سمی بوده و باید از آنها دوری کرد.

7.خوردن چربی شما را چاق می کند و رژیم های با چربی بالا خطرناک هستند

چربی از چیزهایی می باشد که زیر پوست ما قرار گرفته و باعث می شود که ما پف دار و نرم به نظر برسیم. بنابراین خوردن چربی بیشتر مقدار چربی بیشتری ذخیره کنیم. شما همان چیزی می شوید که می خورید درست است؟ در واقع به همین سادگی ها هم نیست.

اگرچه چربی کالری بیشتری در هر گرم خود نسبت به پروتئین و کربوهیدرات ها را دارد اما مواد غذایی طبیعی که چربی بالایی دارند بسیار سیر کننده بوده پرخوری در آنها کار سختی است. در حقیقت مطالعه های انجام شده بر روی رژیم هایی که چربی بالا ماهیت پایینی دارند نشان می دهد که این رژیم ها باعث کاهش وزن بیشتری نسبت به رژیم های کم چرب می‌ شوند. (596061)

همچنین رژیم های با چربی بالا و کربوهیدرات پایین منجر به دیگر فواید برای سلامتی از جمله افزایش اچ دی ال کلسترول، پایین آوردن تری گلیسیرید، کاهش سطح قند خون و انسولین، کاهش بیشتر چربی شکمی و بهبود اندازه تکه‌ های ال دی ال می شود. (62636365)

با این وجود بسیاری از متخصصین تغذیه هنوز هم رژیم های کم کربوهیدرات را مضر می دانند و بر روی استفاده از رژیم کم چرب پافشاری دارند. باز هم لازم به ذکر است که رژیم های کم چرب کاملا بی اثر هستند.

خلاصه: با وجودی که چربی نسبت به کربوهیدرات و پروتئین کالری بیشتری دارد اما مطالعه های انجام شده نشان می دهند که رژیم های با چربی بالا و کربوهیدرات پایین در واقع باعث کاهش وزن بیشتری نسبت به رژیم های کم چرب می شوند.

8.مارگارین فرآوری شده بهتر از کره طبیعی است

کره

به خاطر جنگ بر سر چربی های اشباع شده، کره هم به عنوان یکی از مواد غذایی ناسالم در نظر گرفته شد. کارخانه های تولید غذا به عنوان یکی از طرفداران این جنگ شروع به تولید جایگزین های کره مانند مارگارین کرد. اغلب مارگارین ها حاوی مقدار بالایی از روغن‌ های سبزیجات فرآوری شده هستند بیشتر حاوی چربی‌ های ترانس اضافه شده به این ترتیب می باشند.

سخت است که تصور کنیم چگونه افراد فکر می کنند که مارگارین فرآوری شده و تهیه شده توسط کارخانه ها سالم تر از کره است که کاملا طبیعی بوده و از سالیان بسیار دور انسان ها از آن استفاده می کرده اند.

همچنین مطالعه های انجام شده تایید می‌ کنند که مارگارین از کره نیست. در یک مطالعه انجام شده مشخص گردید که مارگارین در مقایسه با کره با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. (66)

مطالعات بسیار زیاد دیگری هم به بررسی محصولات لبنی پرچرب پرداختند و دریافتند که در ایجاد بیماری ها دخالت ندارد. در حقیقت محصولات لبنی با چربی بالا باعث پایین آمدن خطر چاقی هم می شوند. (6768)

با وجود تمام ترس هایی که درباره مارگارین وجود دارد اما محصولات لبنی با چربی بالا مانند کره بسیار سالم هستند به خصوص در صورتی که از گاوهای تغذیه شده با علوفه طبیعی به دست آمده باشد.

خلاصه: مارگارین از مواد خوراکی مصنوعی ناسالم تهیه شده در کارخانه ها می باشد که معمولاً حاوی چربی‌ های ترانس و روغن های فرآوری شده سبزیجات است. کره انتخاب بسیار سالم تری است به خصوص اگر از گاوهای تغذیه شده با علوفه طبیعی به دست آمده باشد.

9.مواد غذایی کم چرب فرآوری‌ شده انتخاب های سالمی هستند

به خاطر توصیه مضحک رژیم های کم چرب کارخانه های تولید کننده غذا چربی را از برخی مواد غذایی خود حذف کردند. اما یک مشکل جدی وجود دارد. مواد غذایی طبیعی بدون چربی طعم وحشتناکی پیدا می‌ کنند.

کارخانه های تولید غذا متوجه این قضیه شده و مقدار زیادی از قند برای جبران جای خالی چربی به مواد غذایی خود اضافه کردند. به همین دلیل مواد غذایی کم چرب در واقع حاوی مقدار بالای قند هستند که بسیار مضر است. (697071)

اگر یک ماده غذایی برچسب کم چرب یا رژیمی را دارد پس احتمالاً در آن شربت ذرت، قند و انواع مواد شیمیایی مصنوعی در آن وجود خواهد داشت.

منبع: Healthline

اشتراک گذاری

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

لطفاً دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید